Ђорђе Огризовић

Ђорђе Огризовић је ученик четвртог разреда природно-математичког смера Треће београдске гимназије у Београду. Током досадашњег школовања, а поготово током ове календарске године, Ђорђе је остварио изузетне успехе и у много чему допринео изванредном представљању своје школе у земљи, али и наше земље у свету.

До сада је освојио преко 70 награда, што на домаћим, што на међународним такмичењима, а такмичио се из већине школских предмета (спског језика, књижевности, историје, математике, физике, животне средине, географије). Само у осмом разреду је освојо четири државне награде (прво место из историје, друго место из српског језика и језичке културе, друга награда за истраживачки рад из историје, и трећа награда из књижевности) и те године је, на основу поменутих признања, био најбољи у Србији за област друштвених и хуманистичких наука. Због свих успеха предложен је за доделу Светосавске награде коју тада, нажалост, није освојио.

У гимназији је почео да се бави природним наукама, пре свега физичком хемијом. Током другог и трећег разреда бавио се озбиљним и обимним истраживањем пречишћавања воде загађене фенолом процесом хидродинамичке кавитације, код ментора проф. др Боривоја Аднађевића са Факултета за физичку хемију Универзитета у Београду. Истраживањем су добијени изузетни резултати и овај процес се може применити као потенцијално нова метода у решавању овог глобалног проблема. Бављење науком омогућио му је рад у оквиру Регионалног центра за таленте Београд 2.

На Светској олимпијади младих научника (међународној конференцији истраживачких радова), 23. по реду, која је ове године одржана у Румунији, Ђорђе је овојио златну медаљу за свој научно-истраживачки рад из мултидисциплинарне области заштита животне средине (environmental science – обухвата хемију, физику, математику, географију) у конкуренцији 168 радова из 28 земаља света. На овом такмичењу наша земља је остварила највећи успех до сада.

На конкурсу Светске организације за заштиту интелектуалне својине (организованог у сарадњи са нашим Заводом за заштиту интелектуалне својине), Ђорђе је проглашен за најбољег младог научника-иноватора међу средњошколцима освојивши ову престижну награду. Након ове, уследила је и годишња награда „Браћа Карић“ Фондације Карић за област научни и истраживачки рад. Фондација је препознала Ђорђев рад, и наградила га иако је он на тек почетку свог усавршавања и образовања, а  Ђорђе себе не сматра правим научником, и како каже сада ради оно што воли и нада се да ће озбиљним радом и трудом тек постати научник.

Поред награда везаних за област науке, Ђорђе је почетком четвртог разреда освојио златну медаљу за свој цртеж на Међународном конкурсу ликовних радова „Илустрација народне бајке“ у конкуренцији преко 2100 радова из 14 земаља света. Украјинска уметничка институција је препознала тај Ђорђев таленат који је протеклих година често био награђиван великим признањима. Нажалост, сада има све мање времена за бављење ликовним радом, али овакве награде су свакако подстерек да не одустаје од тог великог дара који поседује.

Поред поменутих међународних награда, током трећег разреда Ђорђе је освојио четири прве државне награде: на Државном такмичењу из географије, на 59. такмичењу талената Србије по научним дисциплинама (и прво место за научни рад), на Државном првенству истраживачких радова. Излагао је рад на Међународној научној студентској конференцији заштите животне средине FISEC 16 (иако је средњошколац) и примио позив за објављивање свог рада у научном часопису Modern Environmental Science and Engineering. Поред поменутих државних награда, Ђорђе је освојио и четири прве награде на регионалним такмичењима.

Осим такмичења, Ђорђе се бави бројним ваншколским активностима и предано учествује у раду организација које промовишу науку. Као велики успех показало се учешће на дебатном такмичењу Debate science! у организацији Европског студентског парламента, организације Intersection Србија и Wissenschaft im dialog. Тема дебата је била Будућност људског бића, а учешће на финалним дебатама у Манчестеру (у јулу месецу 2016. године) изборио је на симулацији локалног парламента у Београду, као најбољи у својој групи. Српски тим је био један од најбољих на на финалним дебатама Европског ђачког парламента, а Ђорђе је изабран у име свог комитета да напише и прочита завршну реч (summation speech).

Ђорђе је такође активан у раду Истраживачке станице Петница којој је приступио 2014. године где похађа Програм геонаука, семинар хидрохемије. Већ наредне, 2015. године, као најбољи у својој групи, изабран је за млађег сардника, као и за модератора на Научном дану – Геологија, геолози, геонауке. Своје истраживачке радове је представио на XIV и XV конференцији полазника Истраживачке станице Петница „Корак у науку”. Последњи истраживачки рад је објављен у 74. зборнику радова полазника Истраживачке станице Петница „Петничкој свесци“.

Свих ових година Ђорђев просек је 5,00, а он својим ангажманом на најбољи начин промовише и представља све оне вредности које школа и образовање у својој суштини треба да промовишу – знање, упорност, рад и труд. Својим радом он повезује различите организације у које је укључен негујући добре и пријатељске односе како међу својим вршњацима тако и међу старијима од себе. Предметни наставници су изузетно задовољни његовим радом и постигнућима и истичу његову заинтересованост, скромност, широко и свестрано образовање. Савестан је и одговоран, оно што му дате да уради можете бити сигурни да ће бити урађено квалитетно и на време. Самосталан је у раду и носи године вредног рада и труда. Након награде Светске организације за заштиту интелектуалне својине која је била медијски испраћена, Ђорђе је једном приликом рекао да својим будућим радом жели да помогне својој земљи и нада се да ће у будућности он бити тај који ће моћи да помаже младим људима да се баве оним шта воле.

Ања Јањушевић

Ученица Ања Јањушевић, рођена је 12.06.2000. године у Београду. Као вуковац са бројним наградама завршила је основну школу „Бранко Ћопић“. Већ дуги низ година је активни такмичар у пливачком клубу „Црвена Звезда“, за кojи и наступа на свим званичним домаћим и међународним такмичењима. Изузетни резултати отворили су јој врата репрезентације. са којој је остварила запажене резултате. Такмичи се у категорији прсно. Прва је у Београду на 50м, 100м и 200м. Актуелни је вицешампион државе у категорији прсно.

На Окружном школском такмичењу 16.11.2016. године у Крагујевцу освојила је друго место, промовишући Трећу београдску гимназију у најбољем смислу. Тада иза себе оставља све остале београдске школе.

Оставите одговор