У оквиру београдске “Гимназијаде“ први пут, ове године, уведене су нове дисциплине као што је такмичење у шаху и надметовање у дебатовању. Додуше, такмичење у дебатовању, иницирали су дебатери са међународним искуством уз Ђачки парламент Треће београдске гимназије.

Дебатни турнир (по принципу „British parliament„) био је одржан 14. и 15. маја 2016. године у просторијама Треће београдске гимназије (Његошева 15, Београд).

Организацијом, тачније радном групом је руководио Александар Гигов, ученик 4/8,уз логистичку подршку Луке Јефтића, Лазара Бјелобабе, Катарине Јоксимовић, координатора волонтера Нине Зукановић, комуникатора Душана Јаблана, надлежне за односе с јавношћу – Тоње Крецловић, Тару Васиљевић, медиа тим, и  уз организациону, структуралну подршку организације  “Отворена комуникација“.

Ова организација, је тим поводом, најпре одржала  бесплатан убрзани курс дебате по British Parliament процедури, који  је  одржан   у просторијама Правног факултета, током  викенда (02. и 03. април 2016.).

Овај податак је изузетно значајан јер је  British Parliament  дебата позната као прилично тежак и захтеван формат дебатовања који се практикује на факултетима.  Осим тога, ова организација је препоручила формат дебатовања, теме и судијску подршку..

Учествовали  су ученици из неколико београдских гимназија и средњих школа, попут 1. београдске гимназије, 13. београдске гимназије, 9. београдске гимназије итд.

3. београдска гимназија је наступала са једним тимом. У питању је  тим  који су чиниле Исидора Лазић и Уна Дивовић, ученице првог разреда.

Организатори  су  наравно, имали и подршку  руководиоца  Дебатног клуба 3. београдске гимназије – наставнице Зорана Матићевић и Невенка Миличић.

У финалу су на тему „Овај дом верује да државе треба да користе само приватне војне компаније у ратним операцијама“ говорили Милена Баљак и Драган Џивџановић (65ица), Мила Марјановић и Итан Буђа (Coon&Friends), Анђела Поповић и Дуња Белић (Брбљивице) и Невена Вулићевић и Марија Буднар (2 girls 1 impact).

Победници су тим са прве владе, Милена Баљак  и Драган Џивџановић.
Драган је проглашен  најбољим говорником турнира.

Сви такмичари, учесници, волонтери, сарадници и гости, су се сложили у оцени да је турнир одлично организован. Уз честитке организаторима, надамо с еда ће турнир постати традиционалан!

Оставите одговор