конопац
  • rss
  • facebook

CERTAMEN – Извештај са такмичења из латинског језика

Наша школа је по други пут учествовала на међународном такмичењу у знању латинског језика које се сваке године одржава у Арпину, родном месту римског говорника Марка Тулија Цицерона. Школу су представљале ученице Ања Димитријевић и Ања Марковић, обе из одељења III4и. Такмичење је трајало од 6. до 8. маја, а ученице је водила Наталија Милинковић, проф. латинског језика.

На пут смо кренуле 5. маја, авионом до Рима. Стигле смо у Рим у преподневним часовима и после краће шетње по центру града и обиласка трга Венеција, Пантеона и Фонтане ди Треви, отишле смо возом у Фрозиноне где нас је сачекао организатор и одвезао аутобусом у градић Фијуђи, у хотел.

Такмичење се одвијало 6. маја у Арпину и састојало се од латинског текста (овај пут је то био одломак из Цицероновог говора Pro Caelio) који је требало да се, уз употребу речника, преведе на матерњи језик и да се о њему напише коментар. На такмичењу је учествовало 404 ученика из 16 земаља. Наше ученице су се добро припремиле за ову манифестацију, током целе школске године су факултативно похађале часове латинског језика и показале велику озбиљност и преданост задатку, због чега их посебно похваљујем. На такмичењу су се одлично снашле иако је задатак био тежак, а конкуренција јака с обзиром на то да се такмиче претежно ученици из филолошких школа. Добиле су цертификат о учешћу на такмичењу.

После подне је био организован обилазак Акропоља, остатака античког Арпина, са кога се пружа леп поглед на град и околину. Након обиласка смо се вратили у хотел на вечеру; после вечере су ученици имали организован излазак у пратњи локалних водича.

7. маја смо обишли градић Сору, као и самостане Казамари и Монтекасино. У Монтекасину је за учеснике такмичења приређен пријем на којем нам је опат пожелео добродошлицу на италијанском и латинском језику. Увече смо дошли у Арпино где је на градском тргу била организована забава за ученике.

8. маја пре подне је била завршна церемонија, проглашење победника. Церемонија је протекла у знаку 150-годишњице уједињења Италије, што је читавој манифестацији дало свечани тон. По завршетку церемоније су нас одвезли аутобусом у Рим. Стигле смо у Рим у послеподневним сатима и сместиле се у хотел Медисон. Потом смо отишле у центар града, виделе смо Трајанову тржницу и форум, обишле смо Шпански трг, трг Навона и Кампо де фјори.

9. маја смо имале око два сата слободног времена током којег су ученице обишле Колосеум и Римски форум, потом смо отишле на аеродром и вратиле се у Београд у послеподневним часовима.

Пут је протекао без компликација, мада је био напоран јер смо биле смештене ван Арпина и сваког дана путовале аутобусом око сат времена од хотела до града. Ученице су се добро осећале, добро су поднеле пут и вратиле су се кући задовољне. Склопиле су нова пријатељства са вршњацима из Италије. Сматрам да су одлично искористиле овај пут да усаврше своје знање италијанског језика, тако да им је боравак у Италији био вишеструко користан. Похваљујем их због примерног и одговорног понашања током целог пута, као и због интереса који су испољиле како према самом такмичењу тако и према споменицима културе које смо имали прилике да видимо.

Наталија Милинковић, проф. латинског језика