конопац
  • rss
  • facebook

Студијско путовање >> Милано 2012. године

Извештај о студијском путовању у Милано од 18.03 – 23.03.2012.

Од 23.01 – 27.01. 2012. Трећу београдску гимназију су посетили ученици из Уметничке школе Каравађо из Милана у пратњи профеосра Саверије Куче и Паоле Монђели.
Осам ученика другог и шест трећег разреда двојезичног одељења су узвратили посету и боравили у Милану од 18.03 – 23.03.2012. године у пратњи професора Анције Сакоманди,Јасне Петровић и одељењских старешина Наталије Милинковић и Тање Радишић. После срдачног дочека у недељу касно ноћу (авион је каснио пет сати) наши ученици су били смештени у породицама ђака које су упознали и гостили у Београду .

 

Од понедељка (19.03.)у десет сати пре подне почеле су многобројне културне и друштвене активности које су организовали наши домаћини из Милана.

Као прво био је организован одлазак у миланску Скалу на генералну пробу  филхармонијског оркестра из миланске Скале,којим је дириговао маестро С.Бичков . Изведена су дела композитора Брамса и Шенберга.

После концерта слободно време за ручак, састанак испред Катедрале главним и величанственим симболом Милана .

 

 

 

катедрала

 

Ученици у Скали

 
Професори испред миланске Скале
 

II4/и са одељењским старешином Н.Милинковић
 

 III4/и са одељењским старешином T.Радишић

После паузе била је организована посета српском Конзулату у Милану где смо сви били срдачно дочекани .Гостима се добродошлицом обратила наш главни Конзул њена Екселенција г-ђа Ивана Пејовић,која је подржала и дословно наше студијско путовање,тако што је у свом дому угостила професорке Наталију Милинковић и Тању Радишић.

 

Ивана Пејовић

 

Ученици и професори у нашем Kонзулату

Уторак (20.03.) пре подне -боравак у школи Каравађо .Директорка школе Ада Мора је топло поздравила госте из Србије,а у наше име су се на гостомпримству захвалиле и истакле значај оваквог вида сарадње двају школа Наталија Милинковић и Сања Дабовић , ученица трећег разреда

 
Ада Мора и Наталија Милинковић
 
Директор лицеа и Сања Дабовић

Ученици лицеа Каравађо су приказали презентације о свом граду,његовој историји,уметности и култури.Представили су музеје Милана са посебним освртом на музеј Брера . Испратили смо и презентације о ремек-делима које се налазе у овој, једној од најпознатијих пинакотека на свету.
У школи је организован ручак за све,који су приредили ученици,њихови родитељи и професори са познатим и мање познатим италијанским јелима . Колаче које смо ми понели имали су успеха,баклаве поготово…
После подне пинакотека Брера где смо видели и уживо (предходно на презентацијама) најзначајнија уметничка дела галерије.

   

Професори у пратњи

Ученици у Брери

 

Предах за професоре

предах испред пекаре

Среда ( 21.03.) .Састанак испред миланске Катедрале у 10 и посета Музеју двадесетог века са стручним водичем професорке историје уметности Монтанари,која је успела да сложене појаве модерне и савремене уметности представи на разумљив и јасан начин ученицима и професорима.
После паузе за ручак посетили смо замак Сфорца и видели између осталог и чувену стату Микеланђела – пијету Ронданини.

 

Испред замка Сфорци

 

Плакат Микеланђелове скулптуре

Истог дана је била организована вечера за све ученике, професоре и родитеље у једној миланској пицерији да се заједнички прослави први дан пролећа.

Четвртак (22.03.) Боравак у школи од 9 ујутро намењен осврту на узајамно искуство размене школа из Београда и Милана

 

улазак  у школу

 

у школском дворишту

Поред ученика,професора и родитеља овом догађају су присуствовали и одржали краћи поздравни говор угледни гости школе: Маурицио Ацолини, шеф кабинета заменика градоначелника Милана и Валентина Ацароне, саветник и потпредседник просветне комисије .

 

 

Маурицио Ацолини и Ада Мора

 

 

Валентина Ацароне (десно

 

 

Ивана Пејовић и Ада Мора

 

 

публика

 

 

мало забаве

 

Директор школе Ада Мора је организовала ручак за ученике,професоре и госте у просторијама школе.Могли смо да уживамо у укусним италијанским специјалитетима
Катарина Завишин,професорка италијанског језика ,која борави на докторским студијама у Торину, је посетила школу Каравађо и (опет) тестирала наше ђаке ,овај пут неформално у школском дворишту.

 

ручак

 тестирање
 

Са Катарином и Анцијом

 

Повратак

Ученици су имали прилику да изнесу утиске о свом боравку у Милану у новинару локалних дневних новина .Опроштајни вечерњи излазак организовали су сами.
Петак (23.03.) .Преподне слободно за ученике и професоре.Повратак кући прошао је без икаквих проблема.

Први дани пролеђа у Милану остаће свима у лепој успомени.Директор лицеа, професори и родитељи су били изузетно гостољубиви,срдачни,пријатељски настројени домаћини и својски су се потрудили да се лепо осећамо као гости у школи,у њиховим кућама и у Милану. Наши ђаци су на културан и весео начин представили нашу школу,наш град и нашу земљу.Главни допринос ове посете јесте упознавање друштва,обичаја и културе друге земље кроз дружење у школи и у породицама као и уклањање узајамних предрасуда,њихових према нама и обрнуто.
Надамо се наставку ове сарадње следеће школске године.

Јасна Петровић