У петак, 09.09.2022.године, у Холу Филозофског факултета у Београду, од 12:00 часова, била је постављена изложба под називом WHAT WOULD WE MISS?

Изложбени материјал чини 12 тзв.ROLLUP-ова, на којим су представљене бројне личности које су својим ликом и делом у разним областима попут спорта, медицине, науке, уметности итд. оствариле изузетан утицај на српску културу и шире а заједничко им је да су преживели светски рат и Холокауст .

Изложба је настала као крајњи резултат једногодишњег рада на  истоименом пројекту у ком су учествовали ученици   три београдске гимназије: Треће, Четрнаесте и Тринаесте београдске гимназије, и наставници- координатори пројекта: Маја Кескинов, Душица Бишевац и Зорана Матићевић.

Ученици су били активни сарадници на пројекту од његове почетне фазе – фазе истраживања, креирања и дизајнирања изложбеног материјала до крајње фазе – саме изложбе. Тако  су се у петак, у улози кустоса изложбе нашли ученици : Богдановић Милан, Илић Душан, Николић Александра, одељење 4/4 билингвално италијанско и Кузмановић Кристина, Лимић Јања и Тодоровски Јована, одељење 4/8.

Ова изложба, осим што је карактеристична по активној улози ученика, необична је и по томе што је заправо – путујућа. Наиме, изложбени материјал се може паковати и носити с лакоћом тако да учесници пројекта већ имају у плану одржавање изложбе на неколико места попут других школа, културних центара и сл.

Изложбу су подржали удружења Terraforming из Србије и   TOLI из Румуније.

Извештај припремила: Зорана Матићевић