конопац
 • pozivnica dan skole 2018 (4)_Page_2
  Дан Школе 2018
 • slika skole
  Конкурс поводом обележавања дана школе
 • student-test-tab1
  РАСПОРЕД ПИСМЕНИХ ЗАДАТАКА И ТЕСТОВА
 • debatni
  Дебатни клуб Tреће београдске гимназије
 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Упис у други, трећи и четврти разред
 • rss
 • facebook

Успеси наших ученица на међународном такмичењу

       Освајачи медаља на Интернационалној конференцији младих научника

Ана Мијушковићм, ученица 3/7, је освојила златну медаљу из области лифе сциенце (комбинације биологије и хемије). Њен рад се бавио тражењем новог генског маркера за мултипле примарне карциноме дојке и јајника код жена које нису имале  већ учестале и познате генске маркере. Испоставило се да је једна мутација у ТП53 гену била заступљена више код болесних него код здравих. Овај рад је радила са  менторком др Аном Кривокућом са Института за онкологију и радиологију Србије. Припреме за такмичење су биле у Регионалном центру за таленте.

Ана је такође полазник  и програма биомедицине у Истраживачкој станици Петница, где већ ради на другом пројекту. Планира да након гимназије упише Медицински факултет у Београду.

Ана Мијушковић

        Ана Радовић

Ана Радовић, такође из одељења 3/7,  је члан  Регионалног Центра за Таленте Београд 2 од петог разреда основне школе. Пројекат који је ове године освојио бронзану медаљу на Интернационалној конференцији младих научника из области заштите животне средине је продукт сарадње са др Маријом Шљивић Ивановић, из Института за Нуклеарне Науке Винча где је Ана израдила рад на тему „Неутрализација киселе рудничке воде јефтиним сорбентима“. У овом пројекту је успела да са великом ефикасношћу уклони тешке метале као што су цинк и манган из отпадне рудничке воде, која се свакодневно излива у реку, а истовремено, коришћење ових сорбената представља вид рециклаже отпада из разних индустрија.

Поред тога је активна у Регионалном Центру за Таленте Београд 2, такође похађа семинар биологије у оквиру Истраживачке Станице „Петница“ и полазник је програма за средњошколце при Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Честитамо нашим ученицама на изузетном резултату  и желио им пуно успеха у даљем раду.